6 Temmuz 2014 Pazar

FLORİD : DİŞ MACUNUNDAKİ ZEHİR (Mİ?)




Konumuzun başlığını hemen cevaplayalım; Evet, florid yüksek oranda zehirli bir kimyasal. Kullandığımız birçok tüketim ürününde çok sayıda zehirli madde var. Genelde çok az miktarlarda içerdikleri için vücuda doğrudan zehirli bir etkileri olmuyor. Fakat son zamanlarda okuduğum yazılara Populer Science'ın temmuz sayısında ki makale de eklenince konuyu iyice merak etmeye başladım.

Ülkemiz insanı komplo teorilerine oldukça meraklı. Ne yalan söyleyeyim benimde her zaman ilgimi çeken konular olmuştur. Diş macunu içeriğinde bulunan florid maddesinin etkileri arasında bulunan, sinir sistemini olumsuz etkileme özelliği sayesinde, yıllardır içme sularına florid karıştırılarak insanlar üzerinde sakinleştirici etki elde etme çabasında olunduğuna dair komplo teorileriyle karşılaşmak mümkün. 

Florid sinir sistemine etki etmesinin yanında, diş çürüklerini önlemiyor, tedavi etmiyor, aksine diş minesinin doğal yapısını bozuyor ve kırılgan kemik ve dişlerin başlıca sebebi olduğu da belirtiliyor. Son yıllarda kanserle ilişkilendirilen çalışmalar dahi yapılmış. Konuyla ilgili araştırma yaptıkça komplo teorilerine inanmaya daha meyilli oluyorsunuz.

Kişisel olarak diş fırçalamanın üzerine hep düşünmüşümdür. Sonuçta asıl amaç ağzımızı ve dişlerimizi temiz tutmak ve çürüklere karşı koruma sağlamak. Ben bu temizliğin macun kullanmadan da yapılabileceğini düşünüyorum. Elbette bu temelleri olmayan basit bir öngörü sadece. Konuyla ilgili araştırma yaptıkça ne kadar farklı bilgiler olduğunu da görmüş oldum. Mesela yıllardır nedenini bilmediğim bir şekilde mutlaka dini motifler eşliğine anlatılan bir misvak gerçeği var. Misvak geçmişte de kullanıldığı üzere mantıklı bir alternatif olabilir. Misvak hakkında bilgi edinmek için araştırma yaptığımda kafam iyice karıştı. Hatta bir diş macunu markası "misvaklı diş macunu" piyasaya sürmüş ve verdiği ürün bilgisinde "- florid ve misvak özlü yeni diş macunu" şeklinde bir açıklama yaparak kafamın tamamen karışmasını sağlamıştır.

Uzmanlar özellikle florid içeren diş macunlarının asla yutulmaması gerektiğini belirtiyorlar. Özellikle 5-6 yaşına kadar olan çocuklarda bu sebepten dolayı florid içeren diş macunu kullanmamak gerekiyor. Piyasada florid içermeyen ürünler mevcut. Bu kadar araştırmanın ve verilen bilgilerin üzerine florid içeren ürünlerden uzak durmak bana mantıklı geliyor. Konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenler için aşağıda vereceğim link üzerinden bilgi edinebilirler. Florid'in alzhemier üzerindeki etkisinin araştırıldığı çalışmanın son kısmında bu konu üzerinde daha fazla araştırma yapılmasının gerekli olduğu belirtiliyor.

http://cobid.wordpress.com/2009/11/16/florid%E2%80%99in-melatonin-seviyeleri-ve-alzheimer-benzeri-norodejeneratif-hasarla-iliskisi-uzerine-bir-hipotez/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder