27 Mayıs 2015 Çarşamba

MIDDLESEX - Jeffrey Eugenides





    Son zamanların çok satanlar listesinden bir roman Middlesex. Bir kitabı alıp incelemek için bir sürü sebebiniz olabilir; (Altın kural, seks her zaman satar) Kitabın ismi önemli. Tanıtım cümlesi de ilgi çekici ise sizi bir yerden yakalayıverir. Middlesex Detroit'de bir semt adı fakat kitabın içeriği ile doğrudan yada dolaylı ilişkili de.

"Ben iki kez doğdum:
 İlkinde 1960 yılının Ocak ayında, Detroit için inanılmaz derecede dumansız bir günde kız olarak ve daha sonra tekrar 1974 yılının Ağustos ayında Petoskey'de bir acil kliniğinde, ama bu defa ergenlik çağında bir delikanlı olarak."

Kitap bu cümleyle başlıyor. Hermafrodit (çift cinsiyetli) bir insanın 3 kuşak hikayesini anlatma iddiasında, üstelik Bursa'nın bir köyünden başlayıp, ipek böceğine, Kozahan'a değinip Amerika'da son bulan bir hikaye. Benim için hayli merak uyandırıcı oldu.

Kitap 9 yıla yakın bir süre içerisinde yazılmış, sanırım sırf bu yüzden bazı kısımlarında kopukluklar var. Bu kadar üzün bir süre içerisinde bu gayet makul bir durum. Son zamanlarda okuduğum ve beğendiğim kitapların ortak özelliği bana yeni bir şeyler öğretebilecek bilgilerle dolu olması oldu. Middlesex'ten araştırmak için epey not tuttum, yeni şeyler öğrendim. Alfa 5 redüktaz eksikliği nedeniyle oluşan bu hermafrodit vakasının epey yaygın olduğunu öğrendim mesela ve yazar bu durumda olan insanların ne gibi duygular yaşayabileceğini hissettirdi bana. Bazen maalesef seçme şansınız olamayabiliyor.

Kurtuluş savaşı zamanını bir Yunan yazarın kaleminden okumak ilgi çekici. 3 kuşak aileyi anlatması bakımından Orhan Pamuk'un son romanı "Kafamda Bir Tuhaflık" ile benzer yönleri var fakat Pamuk'un özellikle bu "kuşak ve değişim" meselesini romanının merkezine almasından dolayı bu konuda Yunan yazara göre çok daha başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Gayet akıcı, sürükleyici, bilgi dolu, fazlaca cinsel bilgi içeren bir roman Middlesex. Bilin istedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder